Předvánoční nákupy hraček

Předvánoční nákupy hraček - nákupní rádce podle věku dítěte

 

Vánoce už jsou za dveřmi a vy ještě pořád marně tápete, co hezkého nadělí Ježíšek letos vašim ratolestem? Hračky bývají obvykle běžným i vděčným řešením. Jak ale vybírat tak, aby dárek za pár týdnů nezkončil v koši?

Ten, kdo si myslí, že dítě si může hrát s čímkoliv, je na omylu. Pravdu ale nemají ani ti rodiče, kteří zahlcují dětské pokojíčky nejnovějšími modely předražených a přetechnizovaných „značkových“ hraček.

„Pořídit dětem kvalitní, osvědčené a bezpečné hračky, na jejichž vzniku se podílejí dětští odborníci, znamená investovat do zdravého psychického, tělesného i citového vývoje dítěte. Dítě se chce dívat a rozhlížet, chce a potřebuje vnímat tvary a barvy, slyšet zvuky. Jedním slovem objevovat svět.",vysvětluje dětská psycholožka, PhDr. Dana Simandlová.

 

Hračky pro děti do 6 měsíců

Malý kojenec ještě nemá vyvinutou jemnou motoriku, proto ho zaujmou především hračky, které si může prohlížet a také slyšet. Baví ho předměty pestrých, kontrastních barev, které se samy pohybují a vydávají zvuky. Vhodné jsou hrazdičky, závěsné kolotoče, chrastítka, pískátka, hrací deky a měkké hračky.

 

Tip Tobiland.cz: HRACÍ DEKA BRIGHT STARTS

Hračky pro děti od 7 do 12 měsíců

Větší kojenec si umí zapamatovat známé tváře i své oblíbené hračky nebo obrázky. Napodobuje zvuky a začíná chodit. Hračky, které má od narození ho ještě baví, ale je vhodné je rozšířit o stojící chrastítka, měkké míče, pohyblivé hračky, vkládačky, první knížky. Radost u děťátka vyvolá také chodítko nebo hopsadlo.

 

Tip Tobiland.cz: INTERAKTIVNÍ HRAJÍCÍ KÁČA KIDDIELAND

Hračky pro batolata od 12 do 18 měsíců

Vaše děťátko již chodí a teď bude všude s vámi a ve všem vás bude napodobovat. Je šťastné, když může zkoumat věci, které zároveň zlepšují jeho motorické schopnosti. Rádo si prohlíží obrázky a poslouchá zvuky kolem. Vynikající pro celkový rozvoj jsou knížky s barevnými jednoduchými ilustracemi, hudební hračky, skládačky a vkládačky, interaktivní hrací stoleček, autíčka, kostky na vkládání a do sebe zapadající hračky jako jsou pyramidy z kroužků.

Tip Tobiland.cz: INTERAKTIVNÍ HRACÍ STOLEK ŽIRAFA SE ZVUKY.

Hračky pro batolata od 18 měsíců do 2 let

Dítě v tomto věku se o hračky nerado dělí, má své oblíbené věci a rádo si hraje s takovými hračkami, se kterými může svobodně manipulovat, napodobovat činnost dospělých a má potřebu do něčeho bouchat a postavené výtvory zase bourat.

Vhodné jsou různé zatloukací hračky, do kterých se dá bouchat dle libosti, rozvíjejí jednak koordinaci, jednak umožňují vybití přebytečné energie. Dále jsou oblíbené třídící hračky a vkládačky, které dítěti pomáhají poznávat tvary a zároveň rozvíjejí manuální zručnost. Radost dítěti udělají všechny hudební hračky, dětské telefony, velké navlékací korále a modelovací hmoty.

 

Tip Tobiland.cz: PIÁNKO SE ZVUKY ZVÍŘAT

Hračky pro děti od 2 do 3 a 1/2 roku

V tomto věku dítě již relativně zvládá řeč a neustále si osvojuje nové dovednosti. Velmi rádo staví a bourá, skládá a rozkládá, potěšení bude mít ze všech věcí, které mu umožní ukázat, co všechno už umí. Vhodné jsou stavebnice všech druhů, barvy a modelovací hmoty, dětské nářadí a věci denní potřeby v domácnosti, jednoduché puzzle a skládačky.

Jednou z nejoblíbenějších činností v tomto věku je převlékání se do různých rolí a předstírání skutečné činnosti. Při hraní si na kutila, výpravčího nebo maminku si děti rozvíjejí obrazotvornost, fantazii, slovní zásobu a mnohdy i manuální zručnost.

 

Tip Tobiland.cz: DĚTSKÁ KUCHYŇKA S TROUBOU A MYČKOU

Hračky pro děti od 3 a 1/2 roku do 5 let

V tomto věku je pro děti velmi důležitá společnost ostatních dětí, která podporuje v dětech zvídavost a učí se chování v kolektivu. Dovede si však už hrát i samo a u činnosti, která ho zaujme už vydrží i několik desítek minut.

Oblíbené jsou stavebnice, puzzle, soubory různých konstrukčních modelů a autíček, panenky, kočárky pro panenky a domečky pro panenky, sportovní náčiní a interaktivní knihy s doplňovačkami a omalovánky. Ze společenských her můžete vyzkoušet pexeso, domino nebo člověče nezlob se.

Tip Tobiland.cz: KOČÁREK PRO PANENKY KOMBINOVANÝ

Hračky pro děti od 5 do 7 let

Dítě předškolního věku i malý školák projevuje rostoucí zájem o čtení, psaní a jednoduché počítání. Dychtí se dozvědět vše o světě a jeho fungování a rádo se zapojuje do činností dospělých. Zaujmou ho interaktivní knihy, složitější stavebnice, RC Modely, společenské a deskové hry, zmenšené provedení přístrojů světa dospělých a hudební nástroje.

 

Tip Tobiland.cz: SILVERLIT PŘEVOZNÍ TAHAČ A BULDOZER