Pevné boty či capáčky ?

APMA je americká podiatrická společnost. APMA doporučuje chůzi nejlépe na boso či v capáčcích právě v prvních krůčcích batolat. Lidské chodidlo je jednou z nejkomplikovanějších částí těla, má 26 kostí a spoustu nervových zakončení. Chodidla dětí jsou velmi měkká a ohebná a proto větší zátěž může snadno nožičku zdeformovat. Dětské chodidlo roste velmi rychle. V prvním roce života chodidlo dosáhne téměř polovinu velikosti, kterou bude mít Vaše dítě v dospělosti. Proto specialisté považují první rok života za nejdůležitější čas pro rozvoj dětské nožičky. Chození na boso, ponožkách nebo capáčcích pomáhá chodidlům a svalům vyvíjet se přirozeně.V domácím prostředí botičky nejsou potřeba vůbec.

Další odborníci z oboru fyzioterapie kladou velký důraz na vazbu mezi zdravou dětskou nožičkou, zdravou páteří a benefity měkké obuvi na vývoj dětského chodidla.

Mgr.Jitka Holubcová z Centra komplexní péče Roseta.
Volná hybnost nohy je jedním z důležitých aspektů, tím dalším, neméně důležitým hlasem PRO capáčky nejen v dětském věku je potřeba vnímání. Máme-li vhodně reagovat na změnu terénu, musíme cítit po čem jdeme. Tenká podrážka napomůže tomu, abychom i malou nerovnost včas pocítili a tím tvar nohy tomuto novému podnětu přizpůsobili. Je-li noha dlouhodobě zavřena v několika vrstvách ponožek a pevných bot, odnaučí se cítit a tudíž adekvátně reagovat. To platí i o vnímání teplot. Noha má sama velkou termoregulační schopnost. Dostává-li dostatečný trénink ve smyslu střídání teploty povrchu a prostředí, umí na ně také reagovat a tím se také sama zahřát.

Jaroslav Fešar, DiP., diplomovaný podiatr z Centra péče o nohy a tělo  a také prezident české podiatrické společnosti  reagoval na problematiku dětského obouvání ze svého profesního uhlu pohledu. Domnívá se, že mnohdy se v oblasti péče o nohy důležité zanedbává a podceňuje, a tam, kde by měla hrát fyziologicky přirozená (pod dohledem) forma vývoje hlavní roli se věnuje pozornosti neúměrně mnoho. Podíváme-li se na dítě, které chodí v hyperpronančním postavení hlezenních kloubů, nožičky vytáčí, špatně našlapuje nelze předpokládat, že se bez podpory podélné klenby ve správné obuvi se stélkou a fyzioterapeutických postupů noha srovná do ideálního postavení.

Nabízíme praktické měkké dětské kožené capáčky pro děti do 2 let z měkké nezávadné kůže v nádherných dezénech. Naše capáčky CAPIKI jsou atestované v české laboratoři a představují absolutně bezkonkurenční poměr kvality a ceny, jsou vyráběny na zakázku v téže fabrice, jako pro anglickou značku MiniFeet, takže pokud jste byli dosud zvyklí na ni, u nás nešlápnete vedle.

S radostí přinášíme na český trh i námi prověřenou značku capáčků AFELO, která nabízí vynikající kvalitu z italské kůže a to i ve stále více žádaných velkých velikostech cca do 4 let. Krásné capáčky z měkkoučké silné kůže s tmavě hnědou podrážkou. Luxusní provedení za stále velmi příjemné ceny.

Víte, že - dle posledních studií a vyjádření zahraničních i českých podiatrů, pokud nemají děti žádné problémy s nožičkami, které by potřebovaly nápravu v podobě speciální, či podpůrné obuvi apod., je vhodné, aby dělaly první krůčky na boso, v ponožkách, nebo měkké obuvi (jako jsou tyto capáčky), aby cítily každou nerovnost pod sebou a svaly i chodidla se tak přirozeně vyvíjely ?